Szkoła Podstawowa w Woli Zgłobieńskiej

WITAMY NA STRONIE INTERNETOWEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ W WOLI ZGŁOBIEŃSKIEJ
Zatrzymaj banner przewijany

„Owoce w szkole”

owoce.jpg 
Szkoła Podstawowa w Woli Zgłobieńskiej już 4 rok uczestniczy w programie „Owoce w szkole”

Od roku szkolnego 2009/2010 Komisja Europejska uruchomiła nowy program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole”. Do programu tego przystąpiła również Polska. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%). Całkowity budżet programu w roku szkolnym 2012/2013 wynosi ok. 12,3 mln EUR (54,8 mln PLN).

W Polsce program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła, które samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom.

**************************************************************

Warto wiedzieć, że...

Komisja Europejska w 2009 r. powołała do życia program Owoce w szkole jako odpowiedź na obserwowany od kilku lat stały spadek spożycia owoców i warzyw w Unii Europejskiej. Trend ten może nie tylko wpływać niekorzystnie na sytuację na rynku owoców i warzyw, ale przede wszystkim negatywnie oddziaływać na codzienną dietę Europejczyków, a w szczególności dzieci. Program Owoce w szkole ma za zadanie przyczynić się do zmiany nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w codziennej diecie.

Wyniki przeprowadzonej na zlecenie Komisji Europejskiej niezależnej oceny programu w dwóch pierwszych latach szkolnych jego realizacji (2009/2010 – 2010/2011), potwierdziły jego pozytywne rezultaty i wykazały, iż:

  • skala programu w UE z roku na rok rośnie, w roku szkolnym 2010/2011 w UE uczestniczyło w nim 8,1 mln dzieci z 54 tys. szkół, które otrzymały ok. 43,7 tys. ton owoców i warzyw, tj. ok. 290 mln porcji,
  • program zainicjował intensywną współpracę pomiędzy sektorami rolnictwa, zdrowia i edukacji, która jest kluczowa dla jego powodzenia,
  • w większości państw uczestniczących w programie wykazano pozytywny wpływ programu na spożycie owoców i warzyw przez dzieci, utrzymanie się tych korzystnych zmian w kolejnych latach będzie przedmiotem badań w przyszłości,
  • aby osiągnąć trwałą zmianę nawyków żywieniowych dzieci kluczowa jest realizacja przez szkoły atrakcyjnych działań edukacyjnych,
  • szczególnie istotne jest znaczenie programu w przypadku dzieci pochodzących ze środowisk o trudnej sytuacji społeczno-ekonomicznej.

Jak wynika z przeprowadzonej oceny, o sukcesie realizacji programu decydują takie czynniki jak: bezpłatne udostępnianie owoców i warzyw, duża różnorodność produktów oferowanych dzieciom i udostępnianie ich co najmniej 3 razy w tygodniu oraz jak najdłuższy czas trwania programu w roku szkolnym.

Pozytywne wyniki oceny dotychczasowej realizacji programu Owoce w szkole z pewnością  przyczynią się do jego dalszego rozwoju, w tym planowanego zwiększenia budżetu programu oraz stopnia współfinansowania ze strony UE, a także rozszerzenia działań finansowanych z budżetu programu o działania edukacyjne będące jego kluczowym elementem.

Stawka pomocy

  • Stawka pomocy za porcję owocowo-warzywną udostępnioną dziecku wynosi 1,20 PLN

Liczba porcji udostępnianych dzieciom w semestrze

  • Dzieci będą otrzymywały owoce i warzywa, co najmniej 2 razy w tygodniu przez 10 wybranych tygodni w semestrze, w łącznej liczbie określonej przez ARR i opublikowanej na stronie internetowej www.arr.gov.pl.

Asortyment produktów

  • W każdym semestrze dziecko otrzymuje porcje owocowo-warzywne, w skład których wchodzą następujące produkty: jabłka, gruszki, truskawki, marchew, rzodkiewka, słodka papryka (obowiązkowa tylko w I semestrze), sok owocowy, warzywny lub owocowo-warzywny. Każdy z ww. produktów, poza truskawkami, których udostępnianie jest nieobowiązkowe, powinien być udostępniony dziecku, co najmniej dwa razy w semestrze.
  • W ramach programu nie jest już dopuszczane udostępnianie dzieciom mieszanek warzywnych.

************************************************************************************

W dniu 28 marca 2012 r. w Brukseli odbyło się coroczne spotkanie organizowane przez Komisję Europejską poświęcone programowi Owoce w szkole. W spotkaniu uczestniczyli zarówno przedstawiciele Państw Członkowskich oraz przedstawiciele Komisji Europejskiej, w tym Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Konsumentów oraz Dyrekcji Generalnej ds. Edukacji i Kultury, jak również przedstawiciele organizacji i stowarzyszeń branżowych z zakresu rolnictwa, w tym sektora owoców i warzyw, oraz zdrowia publicznego, a także reprezentanci szkół i rodziców. Ponadto w spotkaniu aktywnie uczestniczyli przedstawiciele powołanej przez KE Grupy Ekspertów ds. programu Owoce w szkole, składającej się z przedstawicieli świata nauki, mających wspomagać KE fachowym doradztwem w zakresie realizacji programu w tym w zakresie odżywiania, zdrowia publicznego oraz oceny. Spotkanie poświęcone zostało podsumowaniu oceny skuteczności programu Owoce w szkole, która została przeprowadzona przez państwa członkowskie oraz zaprezentowaniu jej wstępnych wyników. Rezultaty krajowych ewaluacji programu zaprezentowali m.in. przedstawiciele Niemiec, Francji, Czech oraz Malty. Komisja podsumowując dotychczasowe prace w zakresie oceny podkreśliła, iż ocena przeprowadzona przez państwa członkowskie potwierdziła bardzo duży potencjał programu Owoce w szkole, jako narzędzia skutecznie wpływającego na nawyki żywieniowe dzieci, a w szczególności spożycie owoców i warzyw. Raport z ewaluacji programu Owoce w szkole przeprowadzonej w Polsce, przygotowany przez Instytut Żywności i Żywienia, zyskał wiele pozytywnych opinii i komentarzy od uczestników spotkania, w szczególności członków ww. Grupy Ekspertów,   w których podkreślano zwłaszcza profesjonalizm badania i kompleksowe podejście do tematu oceny.

***************************************************************************************

Na zlecenie i we współpracy z ARR, ocenę programu realizowanego w Polsce przeprowadził Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, wyspecjalizowana jednostka z sektora zdrowia publicznego.

Przeprowadzone badania dowiodły, iż program jest skutecznym narzędziem będącym do dyspozycji szkół, pozwalającym stopniowo kształtować zwyczaje żywieniowe dzieci i wpływać na ich dietę, a w szczególności zwiększać spożycie owoców i warzyw.

                                                                                                                                            

Data wprowadzenia dokumentu do BIP: 10 stycznia 2013 15:29
Dokument wprowadzony do BIP przez: Andrzej Kawuza
Ilość wyświetleń: 1030
10 stycznia 2013 16:28 (Andrzej Kawuza) - Zmiana treści zakładki.
10 stycznia 2013 15:29 (Andrzej Kawuza) - Dodanie nowej zakładki.
Realizacja: Superszkolna.pl