Od roku szkolnego 2009/2010 Komisja Europejska uruchomiła nowy program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole”. Do programu tego przystąpiła również Polska. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%). Całkowity budżet programu w roku szkolnym 2012/2013 wynosi ok. 12,3 mln EUR (54,8 mln PLN).
W Polsce program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła, które samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom.
**************************************************************
Komisja Europejska w 2009 r. powołała do życia program Owoce w szkole jako odpowiedź na obserwowany od kilku lat stały spadek spożycia owoców i warzyw w Unii Europejskiej. Trend ten może nie tylko wpływać niekorzystnie na sytuację na rynku owoców i warzyw, ale przede wszystkim negatywnie oddziaływać na codzienną dietę Europejczyków, a w szczególności dzieci. Program Owoce w szkole ma za zadanie przyczynić się do zmiany nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w codziennej diecie.
Wyniki przeprowadzonej na zlecenie Komisji Europejskiej niezależnej oceny programu w dwóch pierwszych latach szkolnych jego realizacji (2009/2010 – 2010/2011), potwierdziły jego pozytywne rezultaty i wykazały, iż:
Jak wynika z przeprowadzonej oceny, o sukcesie realizacji programu decydują takie czynniki jak: bezpłatne udostępnianie owoców i warzyw, duża różnorodność produktów oferowanych dzieciom i udostępnianie ich co najmniej 3 razy w tygodniu oraz jak najdłuższy czas trwania programu w roku szkolnym.
Pozytywne wyniki oceny dotychczasowej realizacji programu Owoce w szkole z pewnością przyczynią się do jego dalszego rozwoju, w tym planowanego zwiększenia budżetu programu oraz stopnia współfinansowania ze strony UE, a także rozszerzenia działań finansowanych z budżetu programu o działania edukacyjne będące jego kluczowym elementem.
Stawka pomocy
Liczba porcji udostępnianych dzieciom w semestrze
Asortyment produktów
************************************************************************************
W dniu 28 marca 2012 r. w Brukseli odbyło się coroczne spotkanie organizowane przez Komisję Europejską poświęcone programowi Owoce w szkole. W spotkaniu uczestniczyli zarówno przedstawiciele Państw Członkowskich oraz przedstawiciele Komisji Europejskiej, w tym Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Konsumentów oraz Dyrekcji Generalnej ds. Edukacji i Kultury, jak również przedstawiciele organizacji i stowarzyszeń branżowych z zakresu rolnictwa, w tym sektora owoców i warzyw, oraz zdrowia publicznego, a także reprezentanci szkół i rodziców. Ponadto w spotkaniu aktywnie uczestniczyli przedstawiciele powołanej przez KE Grupy Ekspertów ds. programu Owoce w szkole, składającej się z przedstawicieli świata nauki, mających wspomagać KE fachowym doradztwem w zakresie realizacji programu w tym w zakresie odżywiania, zdrowia publicznego oraz oceny. Spotkanie poświęcone zostało podsumowaniu oceny skuteczności programu Owoce w szkole, która została przeprowadzona przez państwa członkowskie oraz zaprezentowaniu jej wstępnych wyników. Rezultaty krajowych ewaluacji programu zaprezentowali m.in. przedstawiciele Niemiec, Francji, Czech oraz Malty. Komisja podsumowując dotychczasowe prace w zakresie oceny podkreśliła, iż ocena przeprowadzona przez państwa członkowskie potwierdziła bardzo duży potencjał programu Owoce w szkole, jako narzędzia skutecznie wpływającego na nawyki żywieniowe dzieci, a w szczególności spożycie owoców i warzyw. Raport z ewaluacji programu Owoce w szkole przeprowadzonej w Polsce, przygotowany przez Instytut Żywności i Żywienia, zyskał wiele pozytywnych opinii i komentarzy od uczestników spotkania, w szczególności członków ww. Grupy Ekspertów, w których podkreślano zwłaszcza profesjonalizm badania i kompleksowe podejście do tematu oceny.
***************************************************************************************
Na zlecenie i we współpracy z ARR, ocenę programu realizowanego w Polsce przeprowadził Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, wyspecjalizowana jednostka z sektora zdrowia publicznego.